Det är innehållet som driver oss till en webbplats. Den kan vara hur snygg som helst med stora härliga bilder och rullande textremsor men om det inte finns något innehåll att ta del av, som uppdateras och har liv och puls, så har jag ingen anledning att gå in där.
Ett bra innehåll hittar sina målgrupper så du behöver inte lägga fokus på att fundera över vad som tilltalar olika målgrupper (en gammal favoritsyssla för kommunikatörer). Lägg i stället fokus på att göra innehållet – texten, filmen, grafiken, podcasten – så bra som det bara kan bli.
Och bort med allt onödigt tjafs. För inte alls länge sedan hade webbplatser ingångssidor. Man kom in på en ingångssida, som hade en stor och fin bild eller kanske till och med rörlig grafik och rullande textremsor, och så förväntades man klicka på ”Enter” för att sedan eventuellt komma till ett innehåll.
Facebook, YouTube och LinkedIn är bara tomma kärl för innehåll. Det man i första hand tänker om Facebook och YouTube är knappast att åh, vilken härlig design. ”De här blåa och vita Facebook-färgerna harmonierar verkligen med varandra så att jag blir alldeles lugn i kroppen.”
Detsamma gäller för intranätet. Utan sitt innehåll blir intranätet en tom och öde plats. Det är inte utseendet som vi i första hand behöver fokusera på.
Vårt uppdrag som intranätsredaktörer är att skapa bra innehåll och göra internet lite roligare och lite mer intressant. En poll i verktygslådan är en given beståndsdel på ett bra intranät.
Jag vill skriva om polls. Alltså sådana där omröstningar som man ser då och då på webbplatser.
Jag känner en stark kärlek till polls. Polls är en sådan där funktion som jag trodde var en kill your darling och ingen skulle bry sig om men den har visat sig vara mycket framgångsrik. Åtminstone hos oss. Jag försvarar polls alla dagar i veckan. Jag är kanske inte beredd att dö för polls men ett kraftfullt ”heja, heja” har jag inget problem att utropa som stöd för alla intranätsredaktörer därute som funderat i den riktningen.
Det måste vara enkelt. Vilken är din favoritsill på julbordet? Hur mycket är det okej att dricka på personalfesten? Vilket tv-program ser du helst i höst? Och så fyra enkla och lite roliga svarsalternativ. Häng på en kommentarsfunktion så kan det till och med bli ett samtal kring frågeställningen.
Jag döpte vår poll till ”Veckans fråga” och nu har funktionaliteten rullat i snart ett och ett halvt år, med en ny fråga varje måndagsmorgon. Mer än en fjärdedel av de drygt tvåtusen användarna svarar varje vecka.
Vid sidan om det banala finns det också utrymme för allvar. Under en mångfaldsutbildning i höstas ställde vi många frågor om normer och fördomar (kanaler samverkar!). De mest hjärtskärande svaren kom i en fråga om man känner sig som en i gänget på jobbet. En viss andel procent känner sig utanför. Detta väckte reaktioner och det blev en chans att belysa vad som faktiskt görs i frågan. Samtalet hade kanske aldrig kommit igång utan pollen.
Ibland måste man ta kalkylerade risker och våga. De bästa frågorna ska nog kännas lite obehagliga att ställa även om det kan vara otäckt att se vilka resultat som ramlar in och vilka diskussioner som eventuellt kommer efter. Men hellre upp med saker på bordet, tänker jag, för det är ju först då man kan börja utvecklas.
Har du stulit på jobbet? Händer det att du gömmer dig på toaletten för att du inte orkar jobba? Går du till jobbet med glädje och energi? Känner du dig trygg när du är på väg till och från jobbet? Finns det någon du är riktigt osams med på jobbet? Fjäskar du för chefen? Händer det att du pratar skit om kollegorna?
Pollen kan fungera som en pulsmätning med omedelbara svar, en mätare på hur upplevelsen på arbetsplatsen är just nu.
Den sistnämnda frågan ställde jag för inte så länge sedan. Hur mycket skitpratar vi egentligen på arbetsplatsen? Sannolikt varken mer eller mindre än i privata situationer och den som klickar svarsalternativet ”Aldrig” håller sig sannolikt inte till sanningen. Men ändå svarade tretton procent: ”På heder och samvete – aldrig!” Över sextio procent erkände att det händer då och då.
Det måste finnas liv på ett intranät. Det måste kännas som att något pulserar under ytan, att intranätet bara är en front för något så mycket större, en organisation full av rörelse och människor. Det ska vara enkelt och roligt med en poll men det kan också vara en aning tillspetsat och vågat. En lyhört formulerad poll fångar in dagsformen på organisationen och hjälper till i samtalet. Känner du att du vågar uttrycka dina åsikter? Pratar du i stolta ordalag om din arbetsgivare? Kommer du att utnyttja friskvårdspengen i år? Äter du lunchlåda eller ute på stan? Hur många ägg äter du i påsk?
Pollen kan också fundera som veckans dilemma, nästan som en värderingsövning. Kopplad till något som är högaktuellt just då blir det effektivt.
När vi gjorde WSI-undersökning senast var en av fritextkommentarerna kritisk till Veckans fråga. Måndagen därpå ställde jag så klart frågan till användarna. Ska Veckans fråga vara kvar? Sextioåtta procent svarade ”Jag har svårt att föreställa mig ett liv utan Veckans fråga.” Endast nio procent ville ha bort den. Så pollen får vara kvar i ett år till.